Εγγραφή News Letters
e-mail:

Εκθέσεις
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ
Ημερομηνία έναρξης: 09/05/2008 Ημερομηνία λήξης: 11/05/2008

 

 

 

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ

9 – 10 – 11 ΜΑΪΟΥ 2008

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

 

 

Γενικές Πληροφορίες

 

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για δεύτερη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 9, 10, 11 Μαΐου 2008.

Η πρώτη απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση στην «Αθηναΐδα» το 2006 επέβαλε τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και τη διεξαγωγή του κάθε χρόνο.

Το 2ο Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με όλους τους φορείς του κλάδου και στηρίζεται από την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Καθίσταται πλέον ο κεντρικός τόπος συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας.

Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

 

 


 

Σκοπός του Φεστιβάλ

 

Η διοργάνωση του Δεύτερου Φεστιβάλ  Ελαιολάδου και  Ελιάς σκοπό έχει:

 

*        Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών  μας προϊόντων

 

*        Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων)  και των πυρηνελαιουργείων  με τις προτεινόμενες λύσεις

 

*        Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

 

 

*        Την  εκτενή συζήτηση για  το  βιολογικό   ελαιόλαδο, πάστα  ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων

 

 

*        Την επισήμανση  όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου

 

*        Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.

 

*        Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων  του σύγχρονο μάρκετινγκ 

 

*        Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.

 

 

*        Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά) 

 

*        Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις  της Ευρωπαϊκής ένωσης  στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.


 

Συμμετόντες

 

Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν

 

 

Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

 

Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Δήμοι,  Περιφέρειες

 

Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

 

Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

 

Εταιρείες ελαιουργικών μηχανημάτων

 

Εταιρείες μηχανημάτων τυποποίησης ελαιολάδου

 

Εταιρείες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

 

Ελαιοπαραγωγοί

 

Εταιρείες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή παραδοσιακά προϊόντα λάδι-ελιές

 

Εταιρείες βιολογικού λαδιού

 

Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

 

Εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

 

Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων


 

Θέματα Συνεδρίου

 

Α Eνότητα

 

¨        Οι νέες πολιτικές της Ε.Ε για το Ελαιόλαδο

¨        Προβολή και marketing του ελληνικού Ελαιόλαδου

¨        Νέες Συσκευασίες

¨        Εξαγωγές Ελαιολάδου –Διεθνής Ανταγωνισμός

¨        Δίκτυα Εμπορίας και Διακίνησης Ελαιολάδου

 

Β Eνότητα

 

¨        Βιολογικό Ελαιόλαδο Προβλήματα Προοπτικές

¨        Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

¨        Η πιστοποίηση –εγγύηση για παραγωγό και καταναλωτή

¨        Κώδικες Ορθής Ελαιοκομικής Πρακτικής

¨        To πρόγραμμα της ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο

 

Γ Eνότητα

 

¨        Η ελληνική και παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς

¨        Δίκτυα εμπορίας και διακίνησης επιτραπέζιας ελιάς

¨        Εξαγωγή Επιτραπέζιας ελιάς –Διεθνής Ανταγωνισμός

¨        Η Ελιά Καλαμών –Προβλήματα και Προοπτικές

¨        Ιχνηλασιμότητα στην επιτραπέζια ελιά

 

Δ Eνότητα

Ελαιοτριβεία

 

¨        Αναπτυξιακός Νόμος Χρηματοδότησης

¨        HACCP  και   ΙSO στα ελαιοτριβεία και στην τυποποίηση του ελαιολάδου

¨        Ελαιοτριβεία 2 φάσεων, 3 φάσεων

¨        Το φορολογικό Σύστημα. Ο νέος Κώδικας

¨        Η Δ’ Προγραμματική Περίοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

¨        Τρόποι χρηματοδότησης ελαιοτριβείων

¨        Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων-Παραδείγματα

¨        Σύγχρονο Μάρκετινγκ του ελαιουργού

 

Ε Eνότητα

Απόβλητα Ελαιοτριβείων

 

¨        Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων των ελαιουργείων

¨        Ευρωπαϊκές πρακτικές

¨        Χρηματοδοτήσεις διαχείρισης Αποβλήτων

¨        Αναπτυξιακοί Νόμοι

¨        Παραδείγματα Υπαρχουσών Μονάδων

 

ΣΤ Eνότητα

 

¨        Βιοσύνθεση του ελαιολάδου

¨        Χημική σύσταση ελαιολάδου

¨        Συστατικά ελαιολάδου που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αρώματος και της γεύσης του

¨        Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου (αποθήκευση, τυποποίηση)

 

Ζ Eνότητα

 

¨        Κατηγορίες ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς

¨        Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου

¨        Έλεγχος νοθείας του ελαιολάδου

¨        Ποιότητα και Εμπορία του ελαιολάδου

¨        Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο ( Functional Foods)


Χαιρετισμοί

 

Μανούσος Μανουσάκης

 Σκηνοθέτης

 Πρόεδρος Οργανωτικής

 Επιτροπής του Φεστιβάλ

Θα σας διηγηθώ ένα παραμύθι.

 

Πριν δεκατέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια σε μια ακραία γωνιά ενός σπειροειδούς γαλαξία ένα από τα τρισεκατομμύρια άστρα του γέννησε ένα από τα εκατομμύρια πλανητικά συστήματα και ένα πλανήτη που ονομάζεται Γη…

Γιατί ασχολούμαστε με αυτόν τον πλανήτη;

Γιατί πριν μόλις τετρακόσιες χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκε ένα είδος που αργότερα αυτοονομάστηκε άνθρωπος.( Δηλαδή Homo Sapiens)

Aυτό το είδος είχε παράξενες ιδιότητες και ιδέες. Ενώ κατανόησε τον κόσμο-ανάπτυξε τέχνες-δεξιότητες και φιλοσοφία παράλληλα χώρισε τον πλανήτη του, που τον ονόμασε Γη, σε χώρες.

Σε τι εξυπηρετούσε αυτό δεν καταλάβαμε ποτέ μια που επιδόθηκαν όλο σε ανελέητες σφαγές των κατοίκων των άλλων χωρών. Τελειοποιώντας τους τρόπους αλληλοεξόντωσης, δημιούργησαν μια φοβερή τεχνολογία που όχι μόνο εξάντλησε τους φυσικούς πόρους αυτού του παραδείσου μέσα σε μόλις τριακόσια χρόνια (περίοδο που, γελοιωδώς, ονόμασαν βιομηχανική επανάσταση) αλλά επίσης ρύπανε τόσο πολύ την ατμόσφαιρα του πλανήτη που, αν και οι ίδιο καταλάβαιναν ότι οι ημέρες τους ήταν μετρημένες, συνέχισα ακάθεκτοι-επιδιώκοντας το άμεσο κέρδος- να μετατρέπουν τη Γη σε μια ακατοίκητη φλεγόμενη έρημο.

Το ανθρώπινο είδος, μαζί με  εκατομμύρια άλλα είδη εξαφανίστηκε.

Κάπως έτσι ίσως να μας περιγράφει στο μέλλον μια διαγαλαξιακή εγκυκλοπαίδεια.

Μην νομίζετε ότι θα μας αφιέρωνε κάποιο μεγαλύτερο λύμα

 

Ας ελπίσουμε ότι το τέλος του Παραμυθιού θα είναι διαφορετικό.

Εμείς πρέπει να το κάνουμε διαφορετικό.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες με όλη την προσωπική μας δύναμη να αλλάξουμε το προδιαγεγραμμένο.

Μην υποτιμάτε την προσωπική συμμετοχή στη διαμόρφωση των γεγονότων, στη διαμόρφωση της ιστορίας!

Φέτος διοργανώνουμε το δεύτερο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και αυτό που διδασκόμεθα είναι ότι η δύναμη της συλλογικότητας, η δύναμη που αποκτάμε όταν ομονοούμε, όταν δεν εξυπηρετούμε στενά συμφέροντα, μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων…

Μπορεί να σώσει μια γιορτή Ελιάς και λαδιού, ένα Φεστιβάλ, τον Πλανήτη;

Ποιος μπορεί να μας πει όχι

Τι σημαίνει μια Γιορτή;

Συμμετοχή –εξύψωση ψυχής.

Λάδι και ελιά σημαίνει ειρήνη –σοφία-υγεία-δύναμη ψυχής και κορμιού.

Που καταλήγουν όλα αυτά;

Στο να συνειδητοποιούμε ότι κάθε μας πράξη δημιουργεί ιστορία-επηρεάζει την ιστορία, την καθημερινότητα μας τα παιδιά μας και τα παιδιά του γείτονα.

Και θα πετύχουμε!!!!!

ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ!!!!


Απόστολος Κυριτσάκης

M.Sc., Ph.D.

Πρόεδρος Επιστημονικής

Επιτροπής

Καθηγητής Ελαιολάδου

& Λιπαρών Υλών

Δ/ντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής

Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

Με  πίστη  και αισιοδοξία  προετοιμάζουμε  για το Μάιο του 2008  (9-11)  στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το δεύτερο  Φεστιβάλ Ελαιόλαδου  και  Ελιάς,  οπλισμένοι με την εμπειρία του πρώτου συνεδρίου αλλά και την πολυετή ανάλωση μας στη μελέτη του ιερού, από τα  πανάρχαια χρόνια, δένδρου της ελιάς και των ευλογημένων καρπών του.

΄Ολοι μας, Γεωπόνοι, Τεχνολόγοι  Τροφίμων,  Χημικοί, Γιατροί, Ελαιοκαλλιεργητές , Ελαιοτριβείς , Τυποποιητές και  Διακινητές , επιβάλλεται και πρέπει να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν σ’ αυτό το Συνέδριο, αφού συνθέτουμε  τους  κρίκους της μεγάλης αλυσίδας, παραγωγής, τυποποίησης και  διάθεσης  ενός ποιοτικώς αναβαθμισμένου προϊόντος.

 

Θέσεις και απόψεις, όχι κατ΄ανάγκη συγκλίνουσες, επιβάλλεται να ακουστούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιώτες . Επιστημονικές ανακοινώσεις για νέα δεδομένα της επιστήμης αναφορικά με την ελιά και τα προϊόντα της, θα διατυπωθούν. Το βιολογικό ελαιόλαδο και ο τρόπος εξασφάλισής του είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Ο τύπος των ελαιουργείων και  πυρηνελαιουργείων δημιουργεί προβληματισμούς. Η βρώσιμη ελιά και η  πάστα ελιάς, αποτελούν ένα ιδιαίτερα  ενδιαφέρον τμήμα της παραγωγής το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.  Οι βραβεύσεις και οι τιμητικές διακρίσεις  σε κατηγορίες ποιοτικά αναβαθμισμένου παρθένου ελαιόλαδου , αποτελεί και θα αποτελεί και στο μέλλον ιδιαίτερο  μέλημα και στόχο.

 

Να τονίσω ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΔΠΑ) έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες σε  τομείς των τροφίμων. Το συνεχές ενδιαφέρον του αποτελεί  και την εγγύηση  ότι και αυτό το Συνέδριο θα στεφθεί από  επιτυχία, καθώς και ότι η πρότασή μας για καθιέρωση σε μόνιμη βάση  βραβείου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου θα παγιοποιηθεί.

 

Από τη μεριά μου θέλω να τονίσω ότι θεωρώ μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε η προεδρία της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου  και από τη θέση αυτή δηλώνω , ότι θα αναλωθώ με τους συνεργάτες  στην επιτυχία του αλλά και ότι θεωρώ απαραίτητη την παρουσία σας, γι αυτό σας  καλώ όλους  να μας τιμήσετε και διατυπώνοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας  να συντείνετε προσωπικά  στην επιτυχία και αυτού του Συνεδρίου.

 

Με θερμούς χαιρετισμούς


 

 

 ΜΗΝΥΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΛΑΔΙΟΥ

 

 

Κάθε πρωτοβουλία, η οποία προωθεί την τοπική μας οικονομία και παραγωγή, ενσωματώνεται στην πολιτική της Νομαρχίας Πειραιά.

Η συμμετοχή μας ως συνδιοργανωτές στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής επιλογής και έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειάς μας για μια δυνατή περιφέρεια, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα. Προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων μας στη Νομαρχίας Πειραιά.

Από το 2003 έως και σήμερα στεκόμαστε δίπλα στον αγρότη και την αγρότισσα, σε κάθε παραγωγό, με έργα πνοής, με δράσεις ουσίας, με την παροχή όλων εκείνων των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, που είναι απαραίτητες για να μείνει ο πολίτης της υπαίθρου στον τόπο του, για να ασκήσει το επάγγελμα του με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η συνεργασία μας με τους ανθρώπους της ελληνικής ελαιοκομίας και με όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο φορείς, είναι ένα ακόμα βήμα στο μέλλον, αλλά και μία ακόμη απόδειξη ότι στη Νομαρχία Πειραιά το ενδιαφέρον μας για την αγροτική παραγωγή είναι ουσιαστικό και ο πήχης των φιλοδοξιών μας ανεβαίνει συνεχώς.

Η ελιά και ο ευλογημένος καρπός της αναμφίβολα αποτελούν το πολυτιμότερο δώρο που η φύση έχει χαρίσει απλόχερα στην ελληνική γη. Και το παρθένο ελαιόλαδο μας, το κορυφαίο εθνικό μας προϊόν αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την εξαιρετική του γεύση, την ποιότητα και την διατροφική του αξία.

Στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που πραγματοποιείται στον Πειραιά, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον κόσμο της ελιάς.

Ένα κόσμο μοναδικό, θαυμαστό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας, με την παράδοση, με τον πολιτισμό μας, με την οικονομία μας.

Έναν κόσμο που στην Νομαρχία Πειραιά, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

 

Γιάννης Μίχας

Νομάρχης Πειραιά

 

 


 

Συνδιοργανωτές




Γραφείο Τύπου

 

Νία Κομπορόζου, Δημοσιογράφος

 

Μένη Πιρπινιά, Δημοσιογράφος

 

Κατερίνα Δρόσου, Δημοσιογράφος

 

Ιωάννης Φραγκούλης, Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 


Διαγωνισμός Ελαιολάδων

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

 

Στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, 9-10-11 Μαΐου 2008 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων.

 

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:

·         Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.

·         Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων.

·         Ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων σε τρεις κατηγορίες αξιολόγησης (Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Βραβείο οργανοληπτικών χαρακτηριστικών).

 

Αυτός ο διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός  οργανώνεται  για πρώτη φορά από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης), έχοντας ως  στόχο την καθιέρωση της πραγματοποίησής του κάθε δύο χρόνια. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνει από κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους αξιολογητές παρθένου ελαιολάδου με διεθνή εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των γευστικών δοκιμών κάθε ελαιόλαδο θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία του. Κατά την αξιολόγηση θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού.

Τα ελαιόλαδα που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν εφεξής στη συσκευασία τους το σήμα του μεταλλίου που κατέκτησαν.

 

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά  Παρθένων Ελαιολάδων 2008, με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις που συνεπάγονται, αφορά όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου και τις βιομηχανίες της χώρας μας που παράγουν προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό  διεθνές περιβάλλον ποιότητας και γεύσης.

 

Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετάσχετε με τους κωδικούς που εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να σας φέρουν διακρίσεις.

Η συμβολική τιμή συμμετοχής κάθε κωδικού σας στο διαγωνισμό είναι 100 €.

Για κάθε συμμετοχή θα πρέπει, εκτός από το αντίστοιχο ποσό, να αποστείλετε συμπληρωμένη και τη φόρμα που σας επισυνάπτουμε το αργότερο μέχρι τις 18 Απριλίου 2008.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τελικό νικητή το ελληνικό ελαιόλαδο!

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

Κώστας Μήτσης                                                                                       Κατερίνα Δρόσου           

Γεωπόνος ΑΠΘ, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ                                        Δημοσιογράφος Γεύσης

2103610265, 6972972957                                                      2103622205, 6944373897

 

 

Αποτελέσματα 1ου Διαγωνισμού Ελαιολάδου

 


Κάτοψη Έκθεσης

 

 


Οργανωτική Επιτροπή

 

Πρόεδρος:

Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 

Μέλη:

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Έκθεσης

 

Eυάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

 

Γεώργιος Οικονόμου, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

 

Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ

 

Σαράντος Καπετανάκης, Αντιδήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

 

Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ

 

Στάθης Πανάγου, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ιωάννης Τσιφόρος, Γεωπόνος, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Νίκος Ψυλλάκης, Γεωπόνος

 

Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός

 

Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος

 

Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος

 

Ελένη Πετρίτση, Υπεύθυνη Προγραμματισμού


 

Επιστημονική Επιτροπή

 

Πρόεδρος: Απόστολος Κυριτσάκης,

Καθηγητής Ελαιολάδου- Λιπαρών Υλών,Μ.Sc.,Ph.D.

Δ/ντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής

Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

Μέλη:

Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος

 

Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, Υπουργείο Ανάπτυξης

 

Άρης Ξενάκης, Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 

Ευάγγελος Λάζος, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ

 

Κώστας Χαρτζουλάκης, Δρ.Ερευνητής, Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων

 

Παναγιώτης Καλαϊτζής, Συντονιστής Σπουδών και Έρευνας, Τμήμα Γεωργικής Γενετικής & Βιοτεχνολογίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

 

Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος

 

Μαρία Τσιμίδου, Αναπλ.Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΑΠΘ

 

Κατερίνα Δημητροπούλου, Χημικός

 

Μαρία Κανάρη, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων

 

Γιώργος Σειραγάκης, Χημικός Τροφίμων


Χορηγοί Επικοινωνίας


Αίτηση για την Έκθεση

Αίτηση για την Εκθεση


Δείγμα Περιπτέρου

Δείγμα Περιπτέρου


Αίτηση για το Διαγωνισμό

Αιτηση για το Διαγωνισμό


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων – Παρουσιάσεων


Πρόγραμμα Συνεδρίου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

 

11.30-12.00  Προσέλευση Συνέδρων

12.00-12.30  Χαιρετισμοί

 

Συντονιστές:

Ανδρέας Βαρουχάκης, τ. Δήμαρχος Κισσάμου, Μέλος ΕΟΣΣ

                        Γεώργιος Στάθης, Πρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών

                        Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομόλογος, Μέλος ΕΟΣΣ

                        Σωτήρης Καρέας, Αρχιτέκτων, Μέλος ΕΟΣΣ

                     Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής  Επιχειρηματικότητας

 

 

Χαιρετισμοί:

Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Γεώργιος Στάθης, Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ, Πρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών

Απόστολος Κυριτσάκης, Καθηγητής Α ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Δημήτρης Ορφανός, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών –Τυποποιητών Εξαγωγέων  Επιτραπέζιων Ελιών ( ΠΕΜΕΤΕ )

                     Εκπρόσωπος Διεπαγγελματικής Oργάνωσης Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ)

                     Γεώργιος Οικονόμου, Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Τυποποίησης Ελαιολάδου ( ΣΕΒΙΤΕΛ)

                     Βασίλης Κρανιάς, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ)

 

12.30            Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου

 

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Πρωτογενής παραγωγή και καλλιέργεια»

 

12.30-12.45 Θέμα: «Συστήματα πυκνής φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής»

Εισηγητής: Σταύρος Βέμμος, Αναπλ. Καθηγητής, Εργαστήριο Δενδροκομίας,   Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

12.45-13.00  Θέμα: «Άρδευση της ελιάς-Ανάγκες και ποιότητα νερού»

                      Eισηγητές: Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης Ερευνητής Α’ Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών Χανίων

                      Ιωάννης Κασαπάκης, Γεωπόνος Μsc, Ινστιτούτο Ελαίας και  Υποτροπικών Φυτών Χανίων

 

13.00-13.15  Θέμα: «Ολοκληρωμένη καλλιέργεια ελιάς»

                     Εισηγητής: Γιώργος Κόκκινος, Eπικεφαλής Ομάδας Παραγωγών  “ΝΗΛΕΑΣ”

13.15-13.30  Θέμα: «Βιολογική καλλιέργεια ελιάς»

Εισηγητής: Κώστας Αγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής  Πανεπιστημίου Πατρών

 

 

Β ‘ΕΝΟΤΗΤΑ

«Τυποποίηση Ελαιολάδου»

 

13.30-13.45   Θέμα: «Σχέση Τυποποίησης και Μάρκετινγκ»

                      Εισηγητής: Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής- Ιδιοκτήτης BIOLEA

13.45-14.00 Θέμα: «Υλικά συσκευασίας», Γεώργιος Ηλιάδης, Γενικός                          Διευθυντής Ένωσης Πεζών

14.00-14.15  Θέμα: «Η ανάγκη εκπαίδευσης του καταναλωτή για τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των παρθένων ελαιολάδων»

                      Εισηγήτρια: Mαρία Τσιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

14.15-14.30  Θέμα: «Τυποποίηση και καταναλωτής»

                     Εισηγήτρια: Γεωργία Κατσικάρου, Υπεύθυνη Τμήματος ΜαrketingGAEA

 

 

 

 

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Ποιότητα : Από το χωράφι στο τραπέζι»

 

14.30-14.45 Θέμα « Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου σε όλο το παραγωγικό κύκλωμα»

Εισηγητής: Απόστολος Κυριτσάκης, Καθηγητής, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

   14.45-15.00  Θέμα: «Συστήματα Πιστοποίησης»

Εισηγητής: Παναγιώτης Καμινάρης, Γενικός Διευθυντής ΟΠΕΓΕΠ-Agrocert

15.00-15.15  Θέμα: «Η ιχνηλασιμότητα ως παράγων ποιότητας, ασφάλειας και  ενημέρωσης του καταναλωτή»

Εισηγητής: Φώτης Σουσαλής, Γεωπόνος-Eπιστήμονας Τροφίμων, Μsc, Τerra Creta

15.15-15.30  Θέμα: «Ποιότητα και διατροφική αξία του ελαιολάδου»

Εισηγήτρια: Αντωνία Τριχοπούλου, Kαθηγήτρια, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

15.30-15.45  Θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιόλαδου»

Εισηγήτρια: Μαρία Λαζαράκη, Χημικός, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης

15.45-16.00 Θέμα: «Νέες τεχνικές για τον έλεγχο και την ανίχνευση της νοθείας στο ελαιόλαδο»

Εισηγήτρια: Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης

 

 

 

Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Εμπορία –Διακίνηση –Μarketing Ελαιολάδου»

 

16.00-16.15 Θέμα: «Η εξαγωγική πολιτική της Ελλάδας για την προώθηση Ελαιολάδου»,

Εισηγήτρια: Αναστασία Γαριφάλλου, Γενική Διευθύντρια, Οργανισμού Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου ( ΟΠΕ )

16.15-16.30 Θέμα: «Δομές συγκέντρωσης και εμπορίας ελαιολάδου»,

Εισηγητής: Βασίλειος Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ

16.30-16.45  Θέμα: «Αθέμιτος ανταγωνισμός-Νοθεία»

 Εισηγητής: Μανώλης Χλουβεράκης, Διευθυντής Ένωσης  Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας

16.45-17.00 Θέμα: «Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις και προσέγγιση της   ρωσικής αγοράς για ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου»

                     Εισηγήτρια: Ελένη Κοντράτοβα, Γενική Διευθύντρια Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

17.00-17.15 Θέμα: «Ο ρόλος της ποιότητας στην προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου»

                     Εισηγητής: Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Χημικός, Υπ.Διδάκτωρ, Χαροκόπειο  Πανεπιστήμιο, Αντινομάρχης Μεσσηνίας

 

 

 

          19.00 Εγκαίνια Έκθεσης

 

Συντονιστές:

                       

Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, Νομαρχία Πειραιά, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

                        Απόστολος Κυριτσάκης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Ελαιολάδου και Ελιάς, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

                        Γιώργος Αναστόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΣΣ

Νία Κομπορόζου, Πρόεδρος Ένωσης Επαρχιακού Τύπου

 

ΧαιρετισμοίΓιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά

Σταύρος Αρναουτάκης, Ευρωβουλευτής

Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, Μέλος ΕΟΣΣ

 

*        Βράβευση Λέσβου, Τιμώμενος Νομός 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 2008

*        Βράβευση της Γιορτής Λαδιού και Ελιάς Σελλασίας, Νομός Λακωνίας

 

 

 

 

Σάββατο 10  Μαΐου 2008

 

09.30-10.00    Προσέλευση Συνέδρων

 

Συντονιστές:

Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος

                  Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος

Aνδρέας Βαρουχάκης, τ.Δήμαρχος Κισσάμου, Μέλος ΕΟΣΣ

Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Αντιπρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών

10.00- 10.15 Χαιρετισμός

Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, Νομαρχία Πειραιά, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

 

 

Ε’ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Ελαιοτριβεία»

 

   

10.15-10.30   Θέμα: «Πυρηνελαιουργείο»

Εισηγητής: Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος

   10.30-10.45  Θέμα: «Αναπτυξιακός Νόμος»,

Εισηγητής: Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος

10.45-11.00  Θέμα: «Λειτουργία και προβλήματα των ελληνικών  ελαιοτριβείων»

Εισηγητής: Αντώνης Κορακάκης, Πρόεδρος Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων

11.00-11.15 Θέμα: «Φορολογικό σύστημα στα ελαιοτριβεία»

Εισηγητής: Παναγιώτης Καραγιάννης, Διευθυντής Μηχανογράφησης ΕΔΕΣΜΑ ΑΕΒΕ, Διευθυντής Ανάπτυξης ΚΑPPA Development

   11.15-11.30  Θέμα:  «Νέες τεχνολογίες στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων»

Εισηγητής: Αντώνης Αντωνόπουλος, Χημικός Μsc, Υπεύθυνος Τμήματος Ελαίας, ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε

 

 

 

 

ΣΤ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

«Ο Ελαιοκομικός τομέας στο πλαίσιο

της Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

                        Συντονιστής: Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, εκδότης και διευθυντής του ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 

12.00 -12.15     Θέμα: « Η ανάπτυξη της Υπαίθρου, για την περίοδο 2007-2013»

Εισηγητής: Ευάγγελος Διβάρης, Οικονομολόγος, Αναπλ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

                      

                     12.15-12.30      Θέμα: «Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά στη νέα ΚΑΠ»

                        Εισηγητής: Παναγιώτης Μπαρζούκας, Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Τομέα Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

                  12.30-12.45     Θέμα: «Τα 27 χρόνια της Ελλάδας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική»

                        Εισηγητής: Ανδρέας Κόρακας, Οικονομολόγος, πρ. Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Γεωργίας

 

12.45-13.00   Θέμα: «Οι Παγκόσμιες εξελίξεις στις Αγορές των Ελαιοκομικών      Προϊόντων και στις Διαρθρώσεις της Ελαιοκομίας»

                         Εισηγητής: Μίμης Χριστοδούλου, Γεωπόνος, Νομικός, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Αξιολογήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου

 

 

Ζ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

«Επιτραπέζια Ελιά»

 

 13.00-13.15    Θέμα:  «Νέοι τρόποι συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς»,

Εισηγητής: Στάθης Πανάγου, Γεωπόνος, Λέκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΘΙΑΓΕ

13.15-13.30 Θέμα:  «Προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή της ιχναλασιμότητας στις επιτραπέζιες ελιές της χώρας»,

Εισηγητής: Γεώργιος Ντούτσιας, Δρ. Γεωπόνος –Τεχνολόγος Τροφίμων, τ. Γεν. Διευθυντής Ελαιουργικής

13.30-13.45  Θέμα: «Ελληνική επιτραπέζια ελιά : Εθνικός θησαυρός … με          ημερομηνία λήξης ; »,

Εισηγητής: Χάρης Σιούρας, Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητων –Τυποποιητών Εξαγωγέων  Επιτραπέζιων Ελιών

 

13.45-14.00    Θέμα: «Μεταβολές Πάστας Ελιάς και Μικροβιολογικές Αλλοιώσεις»

Εισηγήτρια: Δέσποινα Κεσκίνη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

 

 

HENOTHTA

«Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων»

 

 

09.30-10.0          Προσέλευση Συνέδρων

 

Συντονιστές:

Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος

Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Μέλος ΕΟΣΣ

Ευάγγελος Χριστοφιλάκης, Οικονομολόγος, τ. Δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Μέλος Δ.Σ ΤΕΔΚΝΑ

10.00-10.30     Χαιρετισμός-Εισήγηση

                        Εισηγητής: Ευάγγελος Μπαλτάς, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ

                        Χαιρετισμός: Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ ΕΟΣΣ

 

 

   10.30-10.45  Θέμα: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων με  στόχο την ανάκτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας»

                  Εισηγητής: Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

 

10.45-11.00    Θέμα: «Ηλεκτρολυτική διαχείριση απόβλητων ελαιοτριβείων»

Εισηγητής: Νικόλαος Καλογεράκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΟΣΣ

 

11.00-11.20 Θέμα: «Ολοκληρωμένη διαχείριση παραπροϊόντων των ελαιουργείων»

Εισηγητές: Κώστας Αγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Πατρών


Απολογιμός 1ου Φεστιβαλ

 

Αποτελέσματα 1ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

1.     Μεγάλη συμμετοχή εμπορικών επισκεπτών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης με συνδιοργανωτές τον ΕΟΣΣ, την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.  

 

 

2.     Ξένοι επισκέπτες

 Το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και  Ελιάς επισκέφτηκαν πάνω από 10.000 επισκέπτες, εμπορικοί ακόλουθοι και πρέσβεις από τις χώρες: Μάλτα, Τυνησία, Ισπανία, Φινλανδία, Κύπρο, Ρωσία, Αμερική  οι οποίοι και επιβεβαίωσαν ότι το  Φεστιβάλ Ελαιολάδου και  Ελιάς αποτελεί την σημαντικότερη έκθεση αλλά και ευκαιρία συνάντησης φορέων της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά.

 

 

3.     Βράβευση

Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ βράβευσε ως τα καλύτερα περίπτερα της Γιορτής  Ελαιολάδου και  Ελιάς τα εξής:

·         Σελλασίας – Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας

·         Νομαρχίας Λέσβου

·         Νομαρχίας Ηλείας

·         Νομαρχίας Χαλκιδικής

·         Αναπτυξιακής Μεσσηνίας

     Με το Χρυσό Βραβείο βραβεύτηκε η Γιορτή Ελαιολάδου και Ελιάς    του Δήμου Ασκληπιού του Νομού Αργολίδος.

 

 

 

4.     Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις από όλους τους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της Ελλάδος, παρουσιάζοντας προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς με χαρακτηριστικές αναφορές στα ελαιοκομικά προϊόντα κάθε νομού ιδιαίτερα.

 

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.