Εγγραφή News Letters
e-mail:

Εκθέσεις
αποστάγματα 2008 - 1η Έκθεση Ελληνικών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών
Ημερομηνία έναρξης: 15/3/2008 Ημερομηνία λήξης: 16/3/2008

 

 

αποστάγματα 2008

1η Έκθεση Ελληνικών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών

15 – 16 Μαρτίου 2008

ξενοδοχείο Royal Olympic

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Η 1η έκθεση Ελληνικών αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών με τίτλο Αποστάγματα 2008, οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαρτίου 2008, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στο κέντρο της Αθήνας.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο καταναλωτικό και επαγγελματικό κοινό τα πλούσια, Ελληνικά, υψηλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά και να τα προβάλει στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Πρόκειται για την πρώτη μέχρι σήμερα διοργάνωση που αφιερώνεται αποκλειστικά στον κλάδο της Ελληνικής ποτοποιίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες παραγωγής ούζου, τσίπουρου με γλυκάνισο ή χωρίς, τσικουδιάς και αποσταγμάτων παλαιωμένων και μη. Επίσης ποτοποιίες τοπικών παραδοσιακών ηδύποτων όπως τεντούρας, μαστίχας και άλλων, άμβυκες και ειδικός εξοπλισμός του κλάδου.

Παράλληλα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέματα που αφορούν άμεσα τους ποτοποιούς, προβλήματα, νομοθεσία, μάνατζμεντ, υπεύθυνη κατανάλωση και προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός παρασκευής δύο κοκτέιλ, το ένα με βάση ούζο και το άλλο με απόσταγμα, υπό την αιγίδα της Ενωσης Barmen Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η είσοδος στην έκθεση θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις και για τους επαγγελματίες θα αρκεί η επαγγελματική τους κάρτα. Οι επισκέπτες κατά την είσοδό τους θα προμηθεύονται ποτήρι για τις γευστικές δοκιμές των προϊόντων.

Ενα γευστικό οδοιπορικό με «οδηγό» πολλά σημαντικά αποστάγματα ελληνικής παραγωγής έκανε ήδη το πρώτο του βήμα! Η διοργάνωση άρχισε… Ούζα, τσίπουρα (με γλυκάνισο ή χωρίς), ρακή, αποστάγματα (φρέσκα & παλαιωμένα), χάλκινοι άμβυκες, μπαχαρικά, ποτήρια και κάθε είδους υλικό συσκευασίας, ετοιμάζονται να εκτεθούν.

 

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα υστερεί στα ηδύποτα; Καρυδάκι, μαστίχα Χίου, βερίκοκο, τριαντάφυλλο, μέντα και ό,τι καλό βγάζει αυτός ο τόπος, «δανείζουν» το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα, με συναρπαστικά αποτελέσματα. Κίτρο Νάξου, πατρινή αρωματική Τεντούρα και το «χρυσό πορτοκάλι» της Κέρκυρας, το Κουμ κουάτ,  αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ελληνικής γεύσης.   

Ανέκαθεν οι πολιτισμένοι λαοί για να δημιουργήσουν διάφορα αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούσαν αρωματικά βότανα, καρπούς, ρίζες, άνθη και σπόρους, με σκοπό να νιώσουν απόλαυση, χαλάρωση και ευεξία. Oμως, παρ' όλο που τα πρώτα προϊόντα απόσταξης εμφανίστηκαν στον αραβικό κόσμο, ο βυζαντινός πολιτισμός της Κωνσταντινούπολης και το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας και της Σμύρνης αποτέλεσαν μέχρι το 1453 το επίκεντρο της τεχνικής των αποσταγμάτων.

Εξάλλου, οι μαρτυρίες των περίφημων χαλκουργών της Αρμενίας και του Πόντου, που κατασκεύαζαν περίτεχνους άμβυκες ιδιαίτερα διακοσμημένους, επιβεβαιώνουν τη βαθιά γνώση της απόσταξης σε ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η γη της Μικράς Ασίας και της Θράκης προσέφεραν άριστη πρώτη ύλη, όπου κυριαρχούσαν τα σταφύλια και τα σύκα, ενώ η καλλιέργεια γλυκάνισου στη Λήμνο και η παραγωγή μαστίχας στη Χίο αποτελούσαν απαραίτητα στοιχεία για την παρασκευή της ρακής.

Η έκθεση αποστάγματα οργανώνεται για να αναδείξει την εξέλιξη των ελληνικών αποσταγμάτων και οινοπνευματωδών ποτών και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις ποτοποιίες που θα συμμετέχουν, ανοίγοντας δρόμους για δημιουργικές συνεργασίες.

 

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

Η 1η Εκθεση Ελληνικών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών «αποστάγματα 2008» οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης με σκοπό την ανάδειξη και την εξέλιξη των ελληνικών αποσταγμάτων και οινοπνευματωδών ποτών. Παράλληλα δημιουργικεί νέες εμπορικές ευκαιρίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τις ποτοποιίες που συμμετέχουν.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

Απευθύνεται σε:

• Eπαγγελματίες

• Στο λιανικό εμπόριο

• Ξενοδόχους

  • Supermarkets                               

• Εστιάτορες

• Κάβες

• Βarmen

• Καταστήματα τουριστικών ειδών

• Αλλους επαγγελματίες συναφών κλάδων

• Καταναλωτικό κοινό

 

Ποιοι συμμετέχουν στην έκθεση

*        Εταιρίες παραγωγής ούζου, τσίπουρου (με γλυκάνισο ή χωρίς), ρακής, αποσταγμάτων (παλαιωμένων και μη)

*        Ποτοποιίες τοπικών παραδοσιακών ηδύποτων (Τεντούρας, Μαστίχας, Κίτρου Νάξου κ.ά.)

*        Εταιρίες κατασκευής και εμπορίας χάλκινων αμβύκων

*        Εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μπαχαρικών

*        Εισαγωγείς ποτηριών και φιαλών

*        Μηχανήματα και υλικά συσκευασίας

*        Εταιρίες εισαγωγής και διάθεσης πρόσθετου εξοπλισμού αποστακτηρίων και ποτοποιίας

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

Αντώνιος Κολιόπουλος

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού

Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ)

 

Mε ιδιαίτερη χαρά προσκαλώ όλους τους αποσταγματοποιούς και ποτοποιούς από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, να οργανώσουμε μαζί ένα μεθυστικό ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα των τοπικών παραδοσιακών ποτών της Ελλάδας.

Σημαντική θεωρώ επίσης και την παρουσία όλων των επαγγελματιών που υποστηρίζουν με προϊόντα, εξοπλισμό και πρώτες ύλες την ελληνική αποσταγματοποιία και ποτοποιία, εξασφαλίζοντάς τους τα «εργαλεία» για τη δημιουργία ανώτερων ποιοτικά προϊόντων. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα προϊόντα και μοναδική επιδίωξη αυτής της διοργάνωσης -με την πραγματοποίηση Εκθεσης και Ημερίδας με θέματα που αφορούν τον κλάδο-  είναι η μέγιστη εμπορική αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων εντός και εκτός των συνόρων της χώρας.

 

 

Κατερίνα Δρόσου

Δημοσιογράφος Οίνου & Αλκοολούχων

Μέλος ΕΟΣΣ

 

Ανέκαθεν οι πολιτισμένοι λαοί για να δημιουργήσουν αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούσαν αρωματικά βότανα, καρπούς, ρίζες, άνθη και σπόρους, με σκοπό να νιώσουν απόλαυση, χαλάρωση και ευεξία. Ο βυζαντινός πολιτισμός της Κωνσταντινούπολης και το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας και της Σμύρνης αποτέλεσαν μέχρι το 1453 το επίκεντρο της τεχνικής των αποσταγμάτων. Η γη της Μικράς Ασίας και της Θράκης πρόσφεραν άριστη πρώτη ύλη, όπου κυριαρχούσαν τα σταφύλια και τα σύκα, ενώ η καλλιέργεια γλυκάνισου στη Λήμνο και η παραγωγή μαστίχας στη Χίο αποτελούσαν απαραίτητα στοιχεία για την παρασκευή της ρακής.

Oύζο, τσίπουρο, τσικουδιά, αποστάγματα ...αγαπημένα ελληνικά ποτά - απεριτίφ,  που καταναλώνονται ευρέως σε όλη την Ελλάδα. Αρκετά από αυτά (κυρίως το ούζο) εξάγονται σε όλο τον κόσμο και είναι τα προϊόντα της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση διεθνώς. Η κατανάλωσή τους για τους ίδιους τους Έλληνες είναι μια τέχνη, ένας τρόπος ζωής. Συνοδοί στην απόλαυσή τους οι μεζέδες: χταπόδια, σαρδέλες, καλαμάρια, όστρακα, αλλά και κρεατικά ή σαλάτες στην πρώτη γραμμή. Η χώρα μας δεν υστερεί, όμως, καθόλου και στα τοπικά, παραδοσιακά ηδύποτα - λικέρ, όπως η μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου, το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, η Τεντούρα κ.ά. 

Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακής Ανάπτυξης να αναδείξει τα τοπικά παραδοσιακά ποτά στο ελληνικό και διεθνές κοινό είναι εξαιρετική και την καλωσορίζουμε με ενθουσιασμό.

 

 

Νίκος Σ. Παππάς

Executive Director

Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου

 

To επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ της Ελλάδας και της Σουηδίας είναι άριστο. Οι Σουηδοί αγαπούν το αλκοόλ και είναι ανοιχτοί στις νέες γεύσεις. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει υψηλό ποιοτικό επίπεδο ποτών και κρασιών, ικανό να κατακτήσει κάθε γνώστη και απαιτητικό καταναλωτή. Η υποστήριξη λοιπόν των ελληνικών αυτών προϊόντων προς το εξωτερικό θεωρούμε ότι είναι αναγκαία ώστε να αναδειχθούν, να ενισχυθούν οι  εξαγωγές, αλλά και να ενδυναμωθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου θα προωθήσουμε με σθένος τη διοργάνωση «αποστάγματα 2008» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα εργαστούμε συστηματικά για τη δημιουργία και την αναβάθμιση συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Γιώργος Λιβάνιος

Πρόεδρος

Ελληνοφινλανδικού Επιμελητηρίου

 

Η κατανάλωση αλκοόλ στη Φινλανδία σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, με αυξητικές τάσεις, σε σημείο που γίνεται πρόβλημα.  Στην Ελλάδα ευτυχώς η σχέση μας με το αλκοόλ ενέχει έντονα στοιχεία κοινωνικότητας και αληθινής απόλαυσης. Ούζο, τσίπουρο, μπράντυ και λικέρ εξάγονται σε κάποιες ποσότητες ήδη προς τη Φινλανδία και εκτιμώνται ιδιαίτερα. Οι εμπορικές συνεργασίες των δύο χωρών είναι εξαιρετικές με περιθώριο αύξησης.

Η έκθεση «αποστάγματα 2008» είναι μια καλή ευκαιρία για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να πετύχουμε, κατά τη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης, να εξάγουμε στη Φινλανδία μαζί με τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά και τη φιλοσοφία των Ελλήνων για το ευ ζην. Καλή επιτυχία!


ΚΑΤΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ



 

ΔΟΜΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ


 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ

Ημερίδα:

Tα προβλήματα, το σύγχρονο μάνατζμεντ και οι προοπτικές του κλάδου αποσταγμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Σύνδεση γαστρονομίας με τη γεωργία και τον τουρισμό.


Δημιουργία Δικτύων και Δρόμων (ούζου, τσίπουρου, ρακής, τοπικών παραδοσιακών ηδύποτων κ.λπ.).


Παρουσιάσεις εταιριών, γνωριμία με τους σημαντικότερους τόπους παραγωγής αποσταγμάτων κ.λπ.

 

Επιπλέον:

 
Βασική εκπαίδευση στη γευστική δοκιμή των αλκοολούχων

 
Oργανωμένες γευστικές δοκιμές

 
Μεζεδάκια και ...ποτό

 
Επίδειξη παρασκευής κοκτέιλ με τα προϊόντα των εκθετών και γευστικές δοκιμές τους

 
Εκδοση 2γλωσση (ελληνικά και αγγλικά) με παρουσίαση και καταγραφή των ελληνικών αποσταγματοποιείων και των προϊόντων τους.


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

2008012717461070087_image002ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

www.eosp.gr

 

 

 

© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.