Εγγραφή News Letters
e-mail:

Εκθέσεις
Φεστιβάλ Λαδιού
Ημερομηνία έναρξης: 17/03/2006 Ημερομηνία λήξης: 19/03/2006

Φεστιβάλ Λαδιού - Ελιάς
Αφιερωμένο στους 2.500 Έλληνες ελαιοτριβείς και στους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς μας

Ε ι σ α γ ω γ ή

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ένα παραδοσιακό προϊόν διατροφής για τον Έλληνα και τα παραγόμενα παραπάνω προϊόντα στην Ελλάδα είναι σε γεύση, ποιότητα και διατροφική αξία τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χιλιάδες οικογένειες έως σήμερα ασχολούνται με την παραγωγή τους διατηρώντας τον κοινωνικό ιστό σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας όπου κύρια καλλιεργείται.
Στις παραπάνω χιλιάδες οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών προσφέρουν την υπηρεσία τους περίπου 2.500 ελαιοτριβείς εγκατεστημένοι και αυτοί στο τόπο παραγωγής συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική αγροτική και εθνική οικονομία.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού σεβόμενος την προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών και των ελαιοτριβέων για την αναβάθμιση και ανάδειξη των δύο πιο σημαντικών εθνικών μας προϊόντων, θέλει μέσα από την διοργάνωση του Συνεδρίου Φεστιβάλ Έκθεσης ελιάς και ελαιόλαδου να τιμήσει τους δύο παραπάνω συντελεστές για την μεγάλη τους προσφορά στην αγροτική οικονομία και στο κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου ιδιαίτερα.
Παράλληλα με την θεματολογία του Συνεδρίου το δεύτερο κομμάτι της εκδήλωσης, του Φεστιβάλ, αφορά τους επισκέπτες, ιδιώτες και φορείς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παλαιά κλασσική μέθοδο έκθλιψης ελαιοκάρπου, να δουν τις νέες τεχνολογίες μηχανημάτων λαδιού και ελιάς και τις εταιρίες τυποποίησης και εμπορίας με τα νέα τους προϊόντα, να γευτούν ελαιόλαδα και γεύσεις με βάση το λάδι όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων μας στο χώρο της Αθηναϊδας θα αναδείξει και θα προβάλλει την ελιά και το ελαιόλαδο, καθώς και τους ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στοσυγκεκριμένο κλάδο.

Με ιδιαίτερη τιμή


Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
Παναγιώτης Ευθυμιάδης

Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

(3ήμερη έκθεση) Περιγραφή

 

 

3ήμερη έκθεση "Λάδι & ελιά"

 

 

 

 

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν:

  • Εταιρείες ελαιουργικών μηχανημάτων
  • Eταιρείες μηχανημάτων τυποποίησης Ελαιόλαδου
  • Εταιρείες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού
  • Εταιρείες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή παραδοσιακά προϊόντα λάδι - ελιές
  • Εταιρίες βιολογικού λαδιού
  • Γενικοί εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές
  • Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα
  • Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες
  • Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

 

Παράλληλα, θα υπάρχουν καθημερινά εκδηλώσεις από όλη την Ελλάδα και video wall, που θα προβάλλονται σχετικά ντοκιμαντέρ για τη συμβολή του ελαιολάδου στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, ώστε να ενημερώνεται ο επισκέπτης για το ρόλο του στην οικονομία της χώρας μας και τη συμβολή του στην ποιότητα ζωή

 

 

 

 

 

Φορέας Διαχείρισης Φεστιβάλ

 

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

Υπεύθυνη Εκθέσεως

·         Μαίρη Μιχαϊλίδου

·         Γεωργία Βαρσάνη

diktyo@eosp.gr
210 - 33 92 461

 

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών / Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών

 

 

 

 

 

 

Βιώσημες Ελιές

3ήμερη έκθεση - Βρώσιμες ελιές
Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

Αίθουσα: Artium

Χωρητικότητα: 15 περίπτερα
Διαστάσεις: 2 x 3 m

 

Ελαιόλαδο

3ήμερη έκθεση - Ελαιόλαδο
Εταιρίες εμπορίας και τυποποίησης ελαιόλαδου

Αίθουσα: Art Hall

Χωρητικότητα: 18 περίπτερα
Διαστάσεις: 2 x 3 m

 

Γενικοί Εκθέτες

3ήμερη έκθεση - Ελαιόλαδο
Ελαιουργικά μηχανήματα & μηχανήματα συσκευασίας

Αίθουσα: Silk room

Χωρητικότητα: 26 περίπτερα
Διαστάσεις: 2 x 3 m

 

3ήμερο Φεστιβάλ

3ήμερo Φεστιβάλ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου και Έκθεσης «Φεστιβάλ Λαδιού - Ελιάς» θα πραγματοποιηθεί 3ήμερο Φεστιβάλ με δρώμενα σχετικά με το ιερό δέντρο της ελιάς, τον καρπό της, γεύσεις σχετιζόμενες με το ελαιόλαδο και τα στάδια μέχρι την τελική παραγωγή του ελαιολάδου. Παραγωγή με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο που παρήγετο ελαιόλαδο πριν πολλα χρόνια στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του τόπου μας.

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η αναβίωση της παράδοσης και η άμεση επαφήόλων μας, αλλά κυρίως της νέας γενιάς, με την ελιά και το αγνό παραδοσιακό ελαιόλαδο. Έτσι θα αναδειχθεί η διαχρονική ενότητα του τόπου μας με το προϊόν αυτό.

Κεντρικό στοιχείο του Φεστιβάλ είναι η αναβίωση ενός παραδοσιακού ιπποκίνητου ελαιοτριβείου. Στόχος να θυμηθούν οι παλιότεροι αλλα και να μάθουν οι νέοι τι γινόταν τότε, που ο κόσμος πήγαινε στα λιοτρίβια τις ελιές, μέσα σε ψάθινες κόφες, με χαρά και τραγούδια για το σπουδαίο και ιερό γεγονός της παραγωγής του λαδιού της οικογένειας.

Κυρίαρχο ρόλο στο Φεστιβάλ θα έχουν και οι γεύσεις λαδιού και οι διατροφικές του αξίες. Για το λόγο αυτό φαγητά, γλυκά και εδέσματα που σχετίζονται στενά με το ελαιόλαδο θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με τη γεύση και το άρωμά τους, στο Φεστιβάλ.

 

Οργανωτική Επιτροπή

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Nικόλαος Κόκκας , Μηχανολόγος

 

 

 

Μέλη:

  • Γρηγόρης Πανονίδης Γεωπόνος
  • Χριστίνα Χανοπούλου Διευθύντρια Δημ. Σχέσεων E.O.Σ.Σ
  • Γεωργία Βαρσάνη Υπεύθυνη Οικονομικού Τομέα Ε.Ο.Σ.Σ
  • Γιάννης Γιαβασόπουλος Υπεύθυνος Τεχνικής Γραμματείας
  • Κλειώ Τσουπάκη Τεχνική Γραμματεία
  • Αργύρης Βράτης Νομικός
  • Δολαψάκης Κώστας Αρχιτέκτων
  • Γραμματική Παπαζόγλου Διεθνολόγος
  • Γιώργος Λαμπράκος Ιατρός
  • Ευστάθιος Παπαχρηστόπουλος Χημικός Μηχανικός

 

 

 

Επιστημονική Επιτροπή

 

 

 

Μέλη:

  • Παναγιώτης Ευθυμιάδης Καθηγητής Γεωπονικού Παεπιστημίου Αθηνών
  • Νικόλαος Καλογεράκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Ρίζας Παναγιώτης Γεωπόνος
  • Σουφλιάς Κώστας Γεωπόνος
  • Δημήτριος Λαγός Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Γιώργος Αναστόπουλος Χημικός Μηχανικός
  • Κουτρουμπής Φώτης Γεωπόνος
  • Γιώτης Χρήστος Οικονομολόγος
  • Πετράκης Σταμάτης Οικονομολόγος - Γεωπόνος
  • Δεληγιάννης Αθανάσιος Οικονομολόγος - Περιβαντολόγος
  • Πετρούλιας Απόστολος Περιβαντολόγος

 

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

 

Α Θ Η Ν Α Ϊ Σ

17 - 18 - 19

Μαρτίου 2006

Συνδιοργάνωση

 

 

© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.